Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Startups og parforholdene


Lad os tale om startups. Lad os tale om et aspekt, der ikke tales så meget om.

For der er aspekter, som kan være nok så væsentlige at have på radaren, når man går i gang med at bygge sin drømmevirksomhed, men som måske ikke springer direkte i øjnene.

En af de skjulte risici/omkostninger ved at bygge en startup er, at det går ud over familien og kan koste parforhold/kæreste/ægteskabet.

Tre brudte forhold kan jeg med mit kendskab tælle til inden for det seneste års tid i forskellige aktuelle startups, som i øvrigt tegner lovende.

Hver situation er forskellig. Der er mange årsager til brud, og da denne blog ikke handler om parforhold eller er en brevkasse, holder vi os fra detaljer og bliver på det generelle, som kan uddrages af hvad man (jeg) kan se ske omkring en (mig).

At bygge og få succes med en startup kræver, at man er dybt engageret og seriøs med det.

Man skal nemlig overleve en årelang tur i en stor rutchebane. Den ene uge glad, den næste uge ked af det. Så får man succes, så får man hul igennem, så smutter investorerne, så smutter kunderne. Op og ned, op og ned. Man skal kunne holde ved. Man skal tro på det. Man skal kæmpe (= blive ved, skifte retning, prøve igen). Listen over ting, der skal gøres, har 117 punkter og man har kun tid til de øverste fire. Hver gang man har lidt fri, har man ikke fri, for der er altid en mail at svare på og en taktik, der skal lægges og et pitch, der skal øves.

Det er banalt at konstatere, at man skal huske sin familie, kæresten. Det, der er svært, er “… hvordan man gør det…”

I de historier, jeg har kendskab til, har den farlige kombination været: 1) Man tjener for få penge i en periode. Den periode viser sig at vare længere, end man troede. Jeg kender startups, det er gået virkelig godt for. Det har for nogen af taget ti eller 15 år, men nu vælter det ind. Men det gjorde det ikke de første år, måske de første mange år. 2) Man bruger tid og koncentration på startuppen og den tid og den koncentration mangler et andet sted i livet. 3) Emotional rollercoaster tages med hjem. Man har brug for en masse støtte og opbakning.

Alle tre dele kan hurtigt udvike sig til et aftalebrud, svigtede forventninger, dealbreaker. “Du er altid væk og vi lever af ingenting og når du kommer hjem er du i dårligt humør”.

En amerikansk ven og iværksætter formulerede det for nogle år siden sådan her til mig: “I have never met an entrepreneur, that didn’t at some point live on air”.

Skulle dette vendes på hovedet til et godt råd, så ville det lyde:

Sørg for at have rene linjer fra starten og vær realistisk om at det, du nu kaster dig over vil tage tid, koste på det økonomiske overskud og være hårdt ved humøret — men hvis du bliver ved længe nok, giver det … måske … pote.

Reklamer

1 kommentar

  1. Anonym

    Vigtig pointe. Sammenhold det med dagens nyhed om at boligejer i København siden 2011 i gennemsnit har ‘tjent’ hvad der svarer til 21.000kr skattefrit på prisstigninger. For at gøre absolut ingenting. Svært at forsvare overfor partner, venner og familie at startup er den rigtige vej frem. Man er jo nærmest til grin…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: