Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Googles nødvendige bogstavleg


Resume:

  • Teknologi udvikler sig eksponentielt. Særligt digital teknologi gør, og når digitalisering sætter ind i en branche, skifter alle vilkår og parametre og eksponentielle hop kan forventes.
  • Afstanden mellem dit produkts faktiske ydeevne og den ydeevne, du gerne ville have, kaldes et gap.
  • Når et gap bliver for stort, kommer nogle unge fra en garage og flytter din overligger opad. Så er du disrupted.
  • Når din virksomhed er bygget op, så den kan undgå gaps og vokse eksponentielt, er den en ExO, en eksponentiel organisation.
  • Eksponentielle organisationer har et nyt forhold til (teknologisk og økonomisk) risiko. De spiser risiko til morgenmad og hvis der ikke er nok af den, sulter de og visner. Når de tager en stor, risikabel beslutning, er det et bold move.
  • Når man laver et bold move, er man i reglen ude af sin comfort zone.

Med de ord: Googles omstrukturering, som blev annonceret mandag, er et bold move, som skal sikre Google mod at blive disrupted.

Kort fortalt er Google fremover navnet på en række produkter, som vi forbinder med en søgemaskine. Mens en række af de meget mere eksperimenterende aktiviteter, der er foregået i Google, nu rykker over og bliver enheder under et moderselskab, som hedder Alphabet. Læs denne orientering fra Larry Page, som helt sikkert vil gå over i historien som en af årtiets vigtigste meddelelser fra en virksomhed til offentligheden.

At Google går den vej, det er imponerende. Men det er også forudsigeligt, for…:

“Off course you know, companies are always being eclipsed” – sagde en Google-chef til mig allerede i 2011. Og nu blev det tid, inden gap og disruption.

Sagen er, at Google var ved at blive en mastodont med en masse flimrende underaktiviteter, som der hurtigt kan gå interne magtkampe i. Android-afdelingen mod robotafdelingen osv osv. Med en selskabskonstruktion som denne kan de enkelte enheder hamre løs på markederne og i stedet for at innovationen bokses inde og gradvist visner, så kan den nu sættes fri. Alphabet bliver en butik med stærke økonomiske midler, styret af mennesker, der bedre end de fleste forstår teknologisk udvikling.

Der vil komme mange fejlskud, men der vil også komme mere speederen i bund.

Googles grundlæggere Brin og Page har med et slag bragt deres bix et stykke væk fra comfort zone og dermed gjort en stor indsats for at sikre, at den netop vil leve længere. Alternativet ville være en deroute ala Microsoft, som nu skal kæmpe for overlevelse.

Kunsten er at rive sin egen butik ned, før konkurrenterne gør det. Det gjorde Amazon for længe siden. Det skal man gøre med jævne mellemrum.

Og så må man bare håbe for Google, at nedrivningen ikke ender med at ligne det, sørøverne ender i, når de ser Asterix og Obelix nærme sig.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: