Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

“Netværksalderen” – input til fremtidens arkæologer om nutiden


“Det nye internet” og især “netværksalderen” – lyder et par af de begreber, jeg ved forskellige lejligheder bruger for at forsøge at indramme den tid, vi er i.

Det er forekommer helt sikkert, at eftertiden vil se tilbage på denne tid som en meget forandrende periode. Fremtidens arkæologer vil udgrave en lange strimler af glas og kobber og ikke fatte, hvad der foregik i dem, men de vil også finde rester af kinesisk-fremstillet isenkram over hele jorden, så det må være let at fastslå en tid, hvor der var hidtil uhørt stor samhandel på kloden.

Dateringen er usikker. Jeg sætter starten på netværksalderen til omkring 2002 – idet 11. september 2001 er en dato, mange kan huske og det var nær denne dato, at netværksalderen begyndte. Hvordan arkæologerne vil datere er jeg mere spændt på, men netværksalderen begyndte brat.

11. september 2001 forstod jeg og nogle daværende kolleger på Ingeniørens redaktion nøjagtig, hvordan et nyhedsmedie online skulle fungere, hvordan man gør med vinklinger og bidder af information, der kommer til læserne i en strøm i stedet for i en daglig, gennemtygget klump. Overgangen fra punkformet information til information i flow er en egenskab ved netværksalderen. Nok så væsentligt er overgangen fra at “information findes derude, men er svær at finde” til “information, det googler vi os til”.

Nogle karakteristika ved netværksalderen:

1. Transparens

Eksempler på, hvordan netværksalderens transparens har gjort verden mere gennemsigtig:

 • Information findes og kan søges frem hurtigt vha Google.
 • Selv den smalleste bogtitel udgivet i 50 eksemplarer i Japan kan findes på Amazon.
 • Rapporten om metroens økonomi kan man selv hente, hvis man ikke orker mediernes uddrag. Huspriserne i ens lokalområde er ikke længere noget, kun ejendomsmæglerne har, det har vi alle. Og vi ved også, hvilke mæglere, som er dygtigst til at sælge.
 • Flybilletter kan findes i aggregerede søgemaskiner på tværs af flyselskaber (nyeste kommer fra Google https://www.google.dk/flights/
 • Bilmarkedet er ved at blive gjort gennemsigtigt af Autouncle (læs tidligere blogindlæg).

2. Friktion

Eksempler på, hvordan netværksalderens har gjort friktionen i verden mindre:

 • Bankforretninger, skat og moms ordnes online. Den friktion, der hed køre til posthuset, banken, skrive breve til skat og moms, er væk.
 • Varer kan uden problemer købes online over hele kloden. Friktion med breve er væk.

3. Social samtale dokumenteret i bits og bytes

Alt det, vi i gamle dage skrev i breve og sagde i telefonen, findes nu som bits og bytes i vores mailarkiv og i vores chat-rulle hos Facebook og i Googles hangouts. Meget mere er dokumenteret, faktisk, for vi bruger jo disse kanaler flittigt. Dvs. at vores bagkatalog over handlinger, holdninger, følelser, konflikter og glæder står til rådighed til genfinding i netværksalderen.

Hvor enorm en forandringskraft, netværksalderen rummer, det fatter vi slet ikke endnu, men arkæologerne vil udgrave langt mere end kinesisk isenkram og billige smartphones, de vil se, at hele vores virkelighed forskubbede sig voldsomt i løbet af nogle få år. Det er kun lige begyndt.

(Desværre vil arkæologerne næppe finde tekster som dette ubehjælpsomme forsøg på i nogle få ord og eksempler at indramme en tid – for teksten er sandsynligvis forsvundet i et servercrash, en død disk eller et andet medienedbrud længe inden vi når til udgravningen af serverrummene hos Google og WordPress.)

Reklamer

2 kommentarer

 1. Jens Krabbe

  (Desværre vil arkæologerne næppe finde tekster som dette – for teksten er sandsynligvis forsvundet i et servercrash.)
  Du glemmer, at du lige har mailet en kopi af det til flere hundrede mailboxe, som NSA har taget kopi af.

  Mere seriøst: Helt enig i at netværksalderen har medført store ændringer i den måde vi interagerer på – både privat og offentligt. Men hvad får dig til at tro, at den vil vare meget længere end en dekade og ikke snart blive afløst af endnu større ændringer?
  Om 1000 år vil man nok ikke kunne skelne computeralderen fra internetalderen, eller den fra netværksalderen, eller den fra den næste dekades buzzword (mit gæt: distributed manufacturing, dvs. 3D printing).

  • Ja, jeg overvejede lige det med NSA-sikkerhedskopien et øjeblik, mens jeg skrev. Men hvem tager backup af NSA?

   Og jow, der kommer endnu større ændringer, det tror jeg, du har helt ret i. Dine gæt er gode.

   Jeg tror også vi kommer til at se en masse rumteknologi og bioteknologi poppe indenfor næste dekade. Og igen — hvad mon arkæologerne vil finde?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: