Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

2023: Findes Facebook, Apple, Microsoft og Google?


For nogle dage siden sagde Ole Kjeldsen, der er teknologidirektør i Microsoft Danmark, følgende til Computerworld:

“Den oprindelige vision med at bringe en pc ud på ethvert skrivebord er tæt på at være realiseret. Hvis vi udvider begrebet fra pc til ‘enhed’, så har vi alle sammen i dag flere devices. Så hvis man ser det klassiske Microsoft i det lys, så ja. Ikke at vi bryder med det – vi bygger oven på det.”

Det skete i artiklen Derfor eksisterer det gamle Microsoft snart ikke længere, som jeg gav mig i kast med at læse på grund af den interessante overskrift. Særligt er den interessant, fordi amerikanske bekendte er begyndt at tale om, at Microsofts dage må være talte og nu giver udtryk for, at Microsoft burde opløses, da det er spild af gode nørdressourcer at have dem bundet op i et hus, der tydeligvis bygger fortidens produkter.

De seneste Lenovo’er med touch-windows og lægge-ned skærm – halvt ipad, halvt pc er et eksempel, der får mig til at tænke den vej. Det ligner en 80’er-drøm, ikke 2013-computing.

Går vi bag ved, så står jeg stadig fast på forudsigelsen fra maj om, at PC’en er ved at være død. Beregningskraften er med tak til Moores lov snart stor nok i en ipad/mobil til at vi ikke behøver en PC. Faktisk varer det ikke længe før der er regnekraft nok i et armbåndsur.

Microsoft er jt. citatet i indledningen meget klart bundet til PC-bølgen. Og ligesom andre virksomheder, der er ved at blive “disrupted”, er også Microsoft klar over det og kæmper, men måske forgæves, for den nødvendige forandring er gennemgribende og meget vanskelig. Det hjælper ikke at købe en selvdød finsk mobilkoncern eller et indtil købet velfungerende globalt telefonsystem ;-). Så det er nok en rimelig sikker forudsigelse, at Microsoft har toppet og muligvis kan være helt væk om ti år.

Det handler om at have innovation nok – og det handler om at få innovationen ud til kunderne, inden en konkurrent gør det, bedre.

Apple: Iphonen, ipad’en, armbåndsuret, fjernsynet, app-storen, itunes. Bunker af innovationer. Men kan Apple gøre det igen, nu hvor det er mærkbart, at Steve Jobs har været væk to år?

Facebook: Den sociale tidslinje bliver pyntet med stadig mere bling. Chat har fået et populært gennembrud via Facebook. Men trods Facebooks enorme viden om sine brugere, er annoncerne primitive og mekanikken bag grov. For eksempel kontaktannoncer i bunker, bare fordi man ikke vil fortælle facebook om man har en kæreste.

Google: AI sender søgekvalitet mod nye højder. Ballonbåret netværk skal bringe internettet ud til klodens fjerneste hjørner. Robotbiler skal trafikere vores veje. Flyvende vindmøller skal lave strøm. Og kvantecomputere skal regne. Og måske er briller vores interface til computeren. Ray Kurzweil som ny teknisk direktør arbejder på at Googles algoritmer skal, virkelig i dybden, forstå vores sprog og vores ønsker. Som det lyder hos Forbes: “Kurzweil eventually wants to help create a “cybernetic friend” that knows what you want before you do”.

Så hvordan ser verden ud i 2023 baseret på innovation? Hvem af Apple, Google, Facebook og Microsoft lever stadig og hvad laver de?

Mit bud er at Facebook, Microsoft og muligvis Apple er gået innovativt i stå og dermed falder bagud. En poleret tidslinje, en touch-PC og en iphone med farvet cover er ikke fremtiden. Google viser omvendt en vilje til at investere ude på den anden side af det vildeste. Det sikrer ikke, at Google lever i 2023, men det øger unægtelig chancen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: