Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Robotbilerne kommer – men lovgiverne er bange, såeh…


Googles selvkørende bil er et langt større nybrud end mediedækningen i almindelighed viser.

En selvkørende bil er ikke bare en bil, der kan køre selv. Det er en robot, som ultimativt kan bevæge sig førerløst, evt. alene, i trafikken og løse opgaver for den, der ejer/bestemmer over bilen.

Mentalt er det et nybrud i samme størrelsesorden, som biler i sig selv var for 120 år siden.

Det vil være slut med spritkørsel. Sms bare løs mens du kører. Bilen kan køre ærinder, mens man er på arbejde. Den kan hente et sygt barn i skolen. Den kan selv finde en gratis parkeringsplads, køre til service, kommer når man kalder, og den kan for den sags skyld køre taxa og tjene penge til ejeren. Taxaselskaber har ingen fremtid, hvis det bliver organiseret. Robotbiler i delebilordninger kan gøre op med den forhindring, mange ville have med at det er besværligt at hente og aflevere bilen, så hvorfor overhovedet eje? Desuden kan der bygges færre og smallere veje. Kort sagt vil det her vende op og ned på vores forestillinger om individuel trafik.

I øvrigt kunne en elektrisk robotbil afbøde nogle af de problemer med at finde strøm, som elbilejere pt. vil være plaget af. For det gør en el-robotbil selvfølgelig mens man selv foretager sig mere nyttige ting end at lede efter stikkontakter.

Og det, Google har bevist, det er, at en sådan robot kan bygges og kan fungere og er mere sikker i trafikken end nogen menneskelig chauffør.

Det vil tage nogle bilgenerationer fra vi i 2013 har et sådant proof-of-concept og til bilerne kan være almindelige i trafikken, for der skal udvikles og billiggøres en hel del teknologi.

Et af de helt fundamentalt interessante spørgsmål bliver således, om robotbiler overhovedet får lov til at blive til noget.

Læs Autonomy in Cars Progresses, But Regulators Struggle to Keep Up | MIT Technology Review.

Læs også Driverless cars vs Bureaucrats in Europe and USA.

Sortsynet trækker mig i retning af at det her ikke bliver til noget, politikerne tør ikke. Så hellere blive ved de gamle blikdåser og deres uheldsrisiko mm.

Hvad mon der sker i Danmark?

Reklamer

3 kommentarer

 1. Danmark bliver med garanti ikke foregangsland – danske politikere tør ikke indføre noget der ikke har været gennemtestet i andre lande. Ingen nosser på dét hold.

  Men jeg tvivler ikke på at politikere generelt vil opdage fidusen hen ad vejen, simpelthen på grund af de enorme ressourcer der kan spares når transporttid ikke bliver spildtid – for ikke at snakke om hvordan robotbiler gør delebilsordninger langt mere effektive. Når der er kroner at spare, plejer politikerne at blive lydhøre.

  • Deri har du sikkert ret. Kroner –> politik ;-)

 2. Jeg satser på at det betyder at 90% ikke længere ejer deres egen bil.

  Det vil være slut med offentlig og privat transport – i stedet bestiller man bare en bil (føreløs taxa om du vil) i den størrelse du har brug for og til det tidspunkt du skal bruge den.

  Hvorfor skal der holde biler og optage plads over alt, som kun bruges i meget få minutter i døgnet. Langt de fleste biler bruges max. en time om dagen og står herefter ubrugte hen.

  Slut med carporte og garager derhjemme, slut med store parkeringspladser og parkeringshuse i midtbyerne, i stedet ligger der lade og servicehuse i industrikvartererne hvor bilerne selv kører ud når de har brug for det.

  Computere kan styre logistikken langt mere effektivt end mennesker.
  Når et stort event som en fodboldkamp eller koncert er slut, så vil selvkørende biler kunne fragt folk væk langt mere effektivt end med de evige trafikpropper det ellers give.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: