Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Quantified Self – defining The New Normal


I Quantified Self-bevægelsen er nogle nørder. Og de ved det og har det godt med at være det, for de ved at… (læs videre til slutningen).

For hvem andre end nørder kan i dag finde på at plotte data fra løbetræningen ud mod vægttab for at konstatere præcis hvor mange gram, de kan lægge af på en løbetur? Tage fotos af deres mad dagligt gennem over 100 dage og få det helt dårligt hvis de misser et foto? Tracke deres nattesøvn systematisk og gennemlytte optagelser for at høre om de snorker eller se, hvor mange pct. af søvnen, som er dyb og hvilken indflydelse sengetid har på det?

Men QS-folkene gør det (indrømmet… vi gør det) og har et pay-off, der handler om personligt velbefindende eller andet, som betegner et sundt liv.

I går var der Quantified Self inspirationsdag på Dansk Designcenter. Vi*) havde fået virkelig gode folk til at hoppe på programmet og små 100 i publikum.

*) Anders Fanø fra DDC og undertegnede havde lavet program. DDC lagde deres lækre lokaler til.

Nogle hovedpointer:

Anders Høgh Nissen, radiovært, P1 Harddisken viste sin egen self-tracking og crowddeling af f.eks. mad og motion. Viste den klassiske hype-kurve fra Gartner (se linket) og placerede QS på den første stigende flanke. Dér hvor nørderne tager teknologien til sig og er vildt fascinerede og leger.

Mads Rydahl, Activities, fortalte om sin platform for åben deling af data. For eksempel løberuter, f.eks. i Marselisskoven. Når mange løbere deler data, kan man begynde at se, hvor de gode ruter er – for dem er mange på. Så når man som løber kommer til en ny by, er det let.

Martin von Haller Grønbæk ­ IT-advokat, BvHD. Stor personlig QS-entusiast. Dine personlige data er dine. Databaser er derimod beskyttede. Stor betydning, hvilke aftaler, der ligger omkring data og databaser ifbm. deling af QS-viden.

Anja Boisen, professor DTU Nanotech, viste principperne for fremtidens nanosensorer, der vil kunne måle for eksempel om der er noget i indåndings eller udåndingsluften, som ikke bør være der.

Mikal Hallstrup, Chief Visionary Officer, Cofounding Partner, Designit. Brugeroplevelsen i QS-produkter meget vigtig. Brugerne bliver meget hurtigt trætte af f.eks. QS-produkter, apps, hvis oplevelsen ikke er super.

Se flere pointer i (den ikke vildt omfangsrige) twitterstrøm på #quantself

En sjov konstatering i dagens løb: Folk taber deres fitbit. Troede kun det var mig.

Mange blev hængende længe efter slutningen på konferencen, der var virkelig stor positiv interesse.

En hel del fortsatte direkte ind i det første danske meetup for QS-nørder.

I dagens løb lærte vi tilstedeværende meget om motivationen for at QS’e. Det bliver almindeligt at måle på sig selv for at optimere denne eller hin funktion. Træningsprogrammet. Kalorieindtaget. Hjertefunktionen. Nattesøvnen. Holde den kroniske sygdom (f.eks. diabetes) i ave.

Det gik personligt op for mig, at jeg har været QS-nørd i 15 år, siden en nær pårørende udviklede diabetes type 1 og vi loggede alle data, iterativt løste ligninger med tre ubekendte og fandt frem til de sammenhænge mellem insulin, kulhydratindtag og blodsukker, som lægerne ikke ville fortælle om – helt ned til afgørende detaljer som at én insulinenhed i udgangspunktet svarer til 10 gram kulhydrat.

QS’erne er ved at definere The New Normal.

PS: Det har vist ikke meget med QS at gøre. Men Vivino er en sjov app, som efter et par dages leg hermed får dagens tommelfinger op. Crowsourcet vingenkendelse og markedsovervågning.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: