Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Google apps for små bixe – it er blevet billigt


Det faldt i min lod at sætte en lille forenings it-infrastruktur op.

Foreningen har købt et domæne og har brug for at have mail, dokumentdeling og fælles kalender op at køre for et minimum af udgifter og anstrengelser.

Mange anbefaler google apps som faktisk fås gratis for op til 10 brugere, så det må prøves.

Foreningen har købt et domænenavn hos hostmaster og har sat egen DNS-styring op via gratisdns. Egen DNS-styring har den fordel, at man fuldstændig bestemmer, hvad der skal ske, når folk browser til http://www.domnæne.dk eller åbner http://ftp.domæne.dk eller mailer til @domæne. Ulempen ved selv at styre DNS er, at der er nogle opsætninger, man bliver nødt til at forstå.

Derefter går man på google apps og siger ja tak til at oprette sin forening med op til 10 personer. Man bliver sendt gennem en guide, der opretter domænet, brugere, mailadresser, kalender, dokumenter og giver adgang til de faciliteter, google stiller til rådighed for almindelige kontohavere på gmail, docs.google.com osv.

Det særlige er, at der er transparens. Man kan indstille fælles mapper for dokumenter, fælles kalendere osv.

Og det er så her, fordelen ved at styre sin DNS selv for alvor slår igennem. For via guiden på google i kombination med gratisdns kan man sætte op at mail.domæne.dk peger på brugernes webmail, at docs.domæne.dk peger på dokumenterne osv.

Man skal være lidt tålmodig i denne proces, da det afhængigt af DNS-indstillingerne *) kan tage mange timer før nettets navneservere peger korrekt.

*) I DNS-verdenen har man en parameter, der hedder TTL. Det er antallet af sekunder, en given DNS-record lever, før den skal fornyes. En lav levetid er f.eks. 3600 og en høj er f.eks. 43200 (et halvt døgn).

Opsætningen af foreningen inkl. navneservere og lidt efterfølgende tilpasning har vel taget en dags tid.

Konkrete økonomiske udgifter er et domænenavn, resten er arbejdstid. Dvs. under 100,- for at få en forening eller et lille firma i luften med de fundamentale it-værktøjer. Way back krævede det samme en server, en netværkspakke a’la Novell, dages arbejde.

Hjemmeside koster så et webhotel og noget yderligere arbejde oven i. Det vil bringe startregningen for en lille bix helt op på 500,- kr.

Men konklusionen er tydelig: Her i netværksalderen er basis-IT tæt ved at være gratis. Startomkostningerne er faldet med en faktor 1000 siden de tidlige PC-dage.

Skriv en kommentar