Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Gamle og nye håndtegn – Tyskland og Silicon Valley


I februar*) blev den foreløbig sidste Mazda med den ret så utrolige wankelmotor produceret. Mazda fortæller, at der fortsat udvikles på en ny udgave af motoren, som kan komme i fremtidige biler. Måske en hybridbil?

*) ifølge wikipedia. Andre kilder siger juni. Men altså… nu-agtigt.

Hvorvidt wankelmotorer har en fremtid forekommer ret diskutabelt. De har et notorisk stort brændstofforbrug, er lidt to-taktsagtige i deres måde at brænde benzin og har problemer med at leve op til moderne emissionskrav. Dertil kommer komplicerede forhold internt i motoren tætningsmæssigt. I min optik er det lidt ”beating a dead horse”-agtigt (her og her). Men måske.

Anyway:

Wankelmotoren blev opfundet/udviklet af den tyske ingeniør Felix Wankel i 1950’erne og lanceret først i en lille NSU sportsvogn, senere i den store og ganske flotte model NSU RO80.

Det er så her håndtegnene kommer ind i historien. For RO80 var en meget lækker bil, der dog havde en vis tendens til at dø i motoren. Når to RO80’ejere så hinanden kørende, samtidig, på vejene, løftede de derfor hånden til hilsen, idet antallet af strakte fingre angav hvor mange gange, der var skiftet motor.

Den fine selvironi kom jeg til at tænke på i Silicon Valley. For der er også nogle (mest mentale) håndtegn i samme kategori. Her angiver antallet af fingre, hvor mange gange man er kuldsejlet med en startupvirksomhed.

Forskellen er værdiladningen.

Hvor RO80’ejerne delte empati og ærgrelser (og entusiasme) for deres bil men baseret på en negativ oplevelse, så er fire fingre i Silicon Valley slet ikke noget dårligt tegn. Det betyder, at man har e-r-f-ar-i-n-g-e-r. Vist har man tabt nogle penge, vist så, men næste forsøg, det vil lykkes, for nu ved man, hvad man ikke skal gøre.

I Danmark er det ved jantelov forbudt at kvaje sig. We are not winning. Vi skal vende betydningen af vores håndtegn.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: