Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Mytedræber: Nye firmaer startes af erfarne folk


24 år, direkte ud af universitetet og pling… et verdensfirma er skabt;  millionerne ruller ind på bankbogen og resten af livet nydes med Piña coladaer iført bastskørt på en strand. Sådan er den typiske forestilling om mennesket bag den typiske (amerikanske) opstartsvirksomhed.

Og den er (typisk) forkert, hvilket viste sig under mit besøg i Silicon Valley sidste år. Read on…

Myten om den unge entreprenør kommer ikke af ingenting. Der er naturligvis unge folk, der har gjort det. Elon Musk er et glimrende eksempel. Startede betalingstjenesten Paypal, byggede elbilen Tesla, er i gang med rumprojekter i SpaceX. 41 år gammel. Han er dog ikke taget på stranden, men bygger videre på sine projekter.

At bygge videre som Elon Musk er også karakteristisk i Silicon Valley. Man stopper da ikke, bare fordi man har tjent penge. Man starter noget mere eller hopper over på den anden side af bordet og bliver investor. Og så afsætter man selvfølgelig noget tid til at give andre hjælp og råd med at starte deres op.

Vi mangler noget af den stemning her i landet.

Til gengæld har vi, hvad der rent faktisk er den centrale råvare til at starte dygtige nye virksomheder. Nemlig erfarne folk.

For tiden ser man en del af dem gå rundt ude på nogle etager i @Nokia, hvor 30 nye virksomheder er under etablering (omtalt tidligere her på bloggen). Iværksætterne sidder med en forretningside og 1000 løse spørgsmål. Hvordan får vi kunder, ringer man eller mailer man først? Hvilket økonomisystem? Revisor? Selskabsform? Præsentationsmateriale. Og selve produktet: Er det en ydelse, en dims eller en service?

På det punkt ligner de danske iværksættere og de amerikanske hinanden. Deres motiv for at prøve selv er også nogenlunde det samme; nemlig tjene nogle penge. Trætte af firmaet, eller firmaet lukker, vil prøve noget nyt.

En fin case er ex-astronauten Dan Barry, som i sagens natur skulle lave noget andet, da han var færdig med at flyve hos Nasa. Og selvfølgelig blev det et robotfirma.

Det virkelig centrale er erfaringerne. Mange starter først virksomhed, når de har skaffet sig noget erhvervserfaring.

Dokumentationen ligger i denne ikke helt nye, men absolut relevante rapport, som er skrevet af Vivek Wadhwa, en ret så omkringfarende og velskrivende forfatter.

“Anatomy of an Entrepreneur: Family Background and Motivation” Download

Udgivet af Kauffman Foundation Small Research Projects Research, Working Paper Series, SSRN Author Page for Vivek Wadhwa.

Læs den. Det er en rigtig ægte mytedræber. Og se så at få startet nogle virksomheder, jer på 55.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: