Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Wikipedia, Facebook… snart rammer net-tsunamien bøger og skoler


Facebook er foran sin børsintroduktion. Selvom firmaet ikke er så overbevisende dygtigt til at tjene penge, så taler tallet 1 mia registrerede brugere sit eget sprog. Når Facebook en dag bliver lige så dygtige som Google, så er der penge … Derfor skal de aktier nok blive solgt dyrt og stige pænt.

Den her fortræffelige klumme Facebook Changes Everything på Forbes.com går imidlertid et par skridt længere og diskuterer facebook-modellen. Hvad der kan ske på andre områder, når facebooks tænkning breder sig.

Først bøger. I forvejen er bøger på vej fra papirformat til kindle/etc-læsere. Klummen diskuterer potentialet i social læsning og i mix’n match indhold, som musikbranchen er ramt af.

Det virkelig lækre sociale-bookmark-annoteringssystem har jeg selv stadig til gode at se. Men jeg er sikker på at det kommer. Det er ikke alle sider i alle fagbøger, der er lige gode. Tværgående social deling, der linker side x i bog y til side z i bog w osv. Tænk spotify-playlists for bogindhold.

Og så er der sub-casen skolebøger og undervisning. Sagen er, at lærerne åbenbart har meget lidt systematisk viden om, hvad der faktisk virker. Hvad man ved er, at elever lærer helt helt forskelligt.

For at blive personlig: En af de bøger, der har forhindret mig i rigtigt at forstå kemi, var E. Rancke-Madsens gymnasiemateriale. Andre har haft stor fornøjelse af de bøger, men for mig var de fuldstændig sort snak og med alt for lidt kontekst.

Rigtigt brugt må også en facebook-agtig, social deling af læringsstile mellem elever kunne gøre en forskel. Anerkender at netop denne formulering er vel luftig, men måske kan andre konkretisere den mere?

Og hvad har det så med Wikipedia at gøre? Alt. Wikipedia er et fortrinligt 1.generations netopslagsværk. Som også diskuteret forleden er der yderligere potentialer at frisætte i så solid substans, som den, der er i wiki-systemet. Sociale kæder kunne være en vej.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: