Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Det totale hjerne-interface revisited


I går holdt vi *) Danmarks første teknologi-salon i København med fuldstændig overvældende mange gæster; 120. Under planlægningen regnede vi med måske 30, så da tilmeldingerne strømmede ind, måtte vi flytte – og heldigvis havde Republikken plads; tak for det!

*) Vi er i denne sammenhæng SUDA – Singularity University Danish Alumni.

Tusind-tusind tak til alle deltagere for kæmpe engagement, for at sige os i mod og for at give os mange nye ideer.

Man kan sige at deltagerantallet gik eksponentielt, hvilket har sin egen ironi – indholdet var om eksponentielle teknologier.

Eksponentielle teknologier? Ja, altså teknologier, som breder sig eksponentielt. I december 1994 blev ing.dk åbnet fordi nogen (jeg selv bl.a.) havde genkendt en eksponentialkurve i væksten i brugen af internettet. Vi fik mere end ret i at “det der internet” ikke var nogen døgnflue. Lige nu kan man observere at smartphones er på nøjagtig samme type kurve. Og at punktet, hvor smartphones overhaler pc’er som browsningsredskab ikke kan ligge ret langt ude i fremtiden.

Forresearchen til det, der blev ing.dk, foregik gennem hele 1994 og jeg skrev i en periode en fast klumme om livet som netsurfer – for at komme i dialog med læserne. Hæhæ… det er jo en blog på papir, nu jeg lige tænker over det.

En bestemt udgave kom jeg i tanke om i går, da vi konstaterede, at der er i dag er 2 mia mennesker på internettet og i løbet af et tiår vil være 5 – eller endnu flere. Det er net-opkoblede hjerner, vi taler om.

Og her kommer en bestemt klumme ind. Mine damer og herrer: “Det totale hjerne-interface“. Ikke at teksten var særlig genial, meget er blevet anderledes, og bær lige over med sproget.

Men selve tanken om at wire hjerner op så der sker noget stort, var jo rigtig. Vi mærker nu for alvor den forandringskraft, nettet er. Og hvor meget det betyder for videnspredning og samarbejde, at hjernene er forbundet.

Hvis jeg efter i går har ét ønske, så er det, at forståelsen for eksponentielle teknologier må brede sig. Vi tror verden udvikler sig lineært. Det gør den ikke. Masser af praksisser i samfundslivet burde ændres i lyset af denne forståelse.

PS. Når den kunstige intelligens en dag er blevet stærkere end den menneskelige – singulariteten er kommet – vil det kunstige liv måske se tilbage på sine rødder og fejre sit menneskelige ophav. Når AI’en kigger på, hvad mennesker har efterladt, vil den bemærke, at der er virkelig mange efterladenskaber, som er “såkaldt spam”. Spam må være vigtigt, når menneskene har lavet så meget af den. I en katedral spiller AI’en derfor en hyldestsang til menneskene baseret på spam.

Enjoy!

(Skabt af Henrik Føhns). Tak til Jon Lund for optagelsen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: