Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Wikipedia: Ti år som bidragyder – tid til eftertanke


I dag er det en lille personlig mærkedag. Det er nemlig præcis ti år siden, jeg skrev mine første bidrag til den engelske udgave af Wikipedia.

Registration time:02:27, 27 January 2002. User ID:77

Ikke fordi bidragene er noget at prale af. Jeg skrev på / startede artikler om bl.a.

Bilmærket DKW, Den oprindelige Nimbus-artikel (om danske Nimbus-motorcykel, senere flyttet til anden artikel), Hovedartiklerne om “Motorcycle” ‎ (*Added yet another long gone brand) og “Automobile” ‎ (*Added Buick, Chevrolet)

For tiden er der omtrent dagligt nogen, som forsøger at hacke sig til min konto. Men jeg slipper den naturligvis ikke.

Og så til dagens eftertanker.

1) Det er dejlig at se, at de artikler, jeg startede på, er blevet virkelig gedigne i mellemtiden. Noget af materialet er modnet færdigt, andet er stadig på vej op. Det er en fornøjelse, og på mange punkter er det virkelig iøjnefaldende at se omfanget og dybden af viden i Wikipedia i sammenligning med tidligere tiders leksika.

2) Skrivebetingelserne er dramatisk ændret. For ti år siden var det nok at have viden, for at kunne skrive på Wikipedia. I dag er der stærkere krav om kildeangivelser på oplysningerne. Hvilket i sig selv er sundt, for hvorfra ved man, hvad man ved? Alligevel kan jeg være kritisk til principperne, for hvis de gennemføres alt for rigidt, så betyder det i virkeligheden, at kun oplysninger, som har været gennem traditionelle kanaler kan accepteres. Hvilket er en konserverende og konservativ betingelser, som ganske vist kan holde foliehatte-folket nede, men som samtidig kan forhindre at reel ny viden bringes.

3) Sådan har søgninger efter Wikipedia på google udviklet sig. Tydeligt en nettjeneste, som har udviklet sig og nu stagnerer på et plateau / falder lidt i brug.

4) Wikipedia er blevet en meget fremragende samling viden. Jeg bruger tjenesten dagligt, men tror ikke på alt, hvad jeg finder. Denne kildekritiske rygmarvsrefleks er sund. Den burde man altid have, ikke kun overfor Wikipedia.

5) Den engelske udgave er god. Den tyske er god.

6) Den danske er so-so. Masser af artikler hænger i laser, er ikke opdateret og er direkte misvisende. Vi kunne med fordel overveje, hvordan det danske leksikon kunne komme på omgangshøjde. Kunne man udfordre vidende danskere på at gøre noget ved det? Kunne man give en lille donation fra mediestøtte eller andet og skabe et virkelig ryk? (Til hvem?) Kunne man holde en Wikipedia-dag, hvor så mange som muligt går ind og bidrager?

7) Blackoutet forleden i anledning af Sopa. Hvis man er pro udvikling og frihed for mennesker – og for videnssamfundet – er det vist umuligt at være imod Wikipedia. Viden er godt. SOPAs muligheder for indgreb – konkrete midler, f.eks. at spærre DNS-systemet – var ret så drastiske og ude af proportion. Det er godt, de ser ud til at være væk eller under genbearbejdning.

a

7) Fremtidens vidensamling?

Wikipedia er lykkes godt med at skabe et samlet skrevet værk som dokumenterer en meget betydelig mængde viden.

Men mon metaforet “leksikon/opslagsbog” er den mest effektive måde at manøvrere i viden i fremtiden?

Måske er der meget bedre måder?

På brugersiden:

AI-metoder kunne hjælpe med søgningen, så man finder det, man har brug for og ikke giver op, fordi man bruger forkerte søgeord eller kun kan huske en halv oplysning.

Måske kunne servering og formidling af informationerne gøres langt smartere. Der må være langt mere effektive måder på brugersiden.

Tildannelsessiden:

Hvordan kan man skabe mere effektiv videndeling (for eksempel automatisk bede brugere bidrage med den viden, de har, men som de ikke er klar over, at der er brug for). Hvordan kan man arbejde med kravet om kildeangivelser, så også for eksempel erfaringsbaseret viden kan indgå?

Reklamer

1 kommentar

  1. “Kunne man holde en Wikipedia-dag, hvor så mange som muligt går ind og bidrager?”

    I første omgang kunne man komme til vores gratis 10-års jubilæum lørdag klokken 11:00:

    http://www.aok.dk/film/den-danske-wikipedias-10-aars-jubilaeum-fejres-med-dokumentarfilmen-truth-in-numbers#what:Film

    “Hvordan kan man arbejde med kravet om kildeangivelser, så også for eksempel erfaringsbaseret viden kan indgå?”

    http://meta.wikimedia.org/wiki/Research:Oral_Citations

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: