Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Hvad der bliver hot i 2012 (og bør blive det)


Hvad bliver vigtigt i 2012? Hvad burde blive vigtigt? Og hvad burde brat gå af mode?

Her kommer en liste.

Hot i 2012

 1. Netværksalderen
 2. Iværksætter på en ny måde
 3. Big data
 4. Mobilplatformen tager over
 5. Gør-det-selv-teknologi

Noter og forklaringer:

1) I 2012 går det (forhåbentlig) op for selv meget konservative danske virksomheder, at internettet ramte for mere end 10 år siden. Og at nu er præmissen under enhver forretning ændret: Logistik. Kunders undersøgelsesmønster før de handler. Adgangen til alternativer og konkurrenter. Globale indkøbsmuligheder. Konkurrencesituationen. Adgangen til kompetencer. Produktionsforhold. Teknologi. Kort sagt: Det hele er forandret.

Ny på dette emne? Læs The World Is Flat af Thomas Friedman.

2) Det er blevet meget lettere at starte en virksomhed, under forudsætning af at man behersker de nye kompetencer, som er påkrævet efter skiftet nævnt under 1). Man skal evne som en dirigent at styre et orkester af underleverandører og hjælpere på tværs af lande og kompetencer. Kan man det, kan man skabe store resultater på kort tid. Påkrævet: Ide, energi, dedikation.

3) Datacentre som Amazons sky og Googles enorme datalagre og serverkapacitet er symbolet på, at vi er rykket ind i en ny tid, hvor store datamængder og stor evne til at behandle data bliver helt almindelig. Log alle de data, du kan. Gem. Bearbejd. Byg store modeller. Brug regnekraft fra Amazon, når du mangler en supercomputer.

4) I 2012 er mobile platforme som Apples iphone og Googles Android nået til det sexede knæk på eksponentialkurven, der hvor det går stærkt. Så nu mailer og surfer vi også, når vi keder under møder. PS: Stakkels traditionelle medier: Endnu sværere at få indtægter fra mobilsurferne.

5) Arduinoen, 3D-printere. To eksempler på at teknologi, der for få år siden var forbeholdt de få, nu er meget meget enkel og billig at gå til. (Arduinoen, fordi den gør det muligt for mennesker stort set uden forkundskaber at bygge elektronik). Hackerspaces som Labitat i København og mange flere er stederne, hvor noget, der i virkeligheden er en demokratisering af teknologi, foregår.

Not i 2012

 1. Lange møder – se pkt 4. herover. Lange møder er gift for den dynamik, der skal til fremadrettet.
 2. Tykke rapporter med forretningsplaner. Som med lange møder: Lange dokumenter betyder for meget tvivl, for meget dækning af bagdele. For lidt mod.

Inspiration til ovenstående bl.a. også skamløst hugget fra New York-investoren David S. Rose, som rejser omkring med det fantastiske foredrag: Everything You Think You Know… Is Wrong.

Reklamer

3 kommentarer

 1. Man kunne tilføje at på netop på grund af billig regnekraft og lave kapacitets-omkostninger er risikoen ved at træffe beslutninger mindre – det gør at værdien af lange møder, tykke rapporter mindre.
  Det er bedre at bruge 1 måned på at bygge en prototype, end at bruge 1 måned på at analysere om et produkt vil fungere på et marked.

 2. Jnfr. 1) Læs også “World 3.0”, som lige siger “ro på”. Så flad er jorden heller ikke – og det åbner faktisk endnu flere muligheder at forstå det.

 3. Smukt Martin,

  Jeg er helt enig.

  På en måde er vi tilbage til værdisættet fra industrialiseringens barndom. For nylig læste jeg Henry Fords selvbiografi. Han lavede ikke markedsanalyser. Han troede på, at der var brug for en billig, driftsikker, reparationsvenlig bil. Og den koncentrerede han sig så om at udvikle og producerere.

  Det er ideen, der tæller. Igen.

  Hilsner
  Rolf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: