Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Eksponentiel teknologi gør os rige, men vi ser ikke potentialet


Moores lov er et dejlig stykke erkendelse med endog meget store konsekvenser.

For de, der ikke helt husker: Loven siger helt enkelt, at for hver 18. måneder bliver en computers ydeevne fordoblet for de samme penge.

Når noget bliver dobbelt så stort på en bestemt periode, følger det en eksponentialkurve. Moores lov forudser derfor en eksponentiel udvikling.

Flere detaljer i et tidligere indlæg på ing.dk.

Men der er en helt anden dybde bag Moores lov – og dens konsekvenser.

For mens vi som forbrugere er blevet forvænt med at Moores lov hele tiden giver os bedre og hurtigere – eller biligere computere *) for de samme penge, så har vi ikke forstået ret mange af de andre konsekvenser af Moores lov.

*) Min første bærbare kostede i midt-90’erne omkring 12.000 kr – 16.000 i dagens mønt. En bærbar kan i dag købes for 2500,- Regner vi lidt på de to punkter, burde prisen være faldet en faktor 10, men er kun faldet en faktor 6,4. Til gengæld kan dagens minimumsbærbare klart mere end midt-90’ernes dyre model, så Moores lov holder slet ikke så ringe.

Hvis vi forstår pointen i Moores lov og dens konsekvenser, kan vi skabe meget bedre produkter og sikre os selv en væsentlig større konkurrencedygtighed i et globalt marked (hvor vi i øvrigt er ved at få bank).

Det er dén pointe, vi skal gribe, uanset hvad vi laver i samfundet.

Lad os derfor blænde op for Moores udvidede lov: Eksponentialiteten er over os.

Sagen er nemlig, at når computere følger Moores lov og bliver hurtigere og får øget lagerkapacitet, så trækker det selvfølgelig informationsteknologien med op. Hvor mange data vi kan regne på pr. sekund, hvor hurtigt vi kan flytte x-antal data over et netværk osv. Eller hvor billigt vi kan bygge en computer på et andet stykke teknologi.

Hvad det sidste angår: Dansk Industri/ITEK havde frem til 2007 gang i projektet “Intelligent Jern” – beskrevet i denne pjece. Projektet gik ud på at vække en stribe mindre danske virksomheder, der på dygtig vis producerer “gammeldags” maskiner op til en ny tid med IT og vise dem, hvilke muligheder, IT rejser for deres produkter.

Blandt mulighederne nævner pjecen for eksempel:

  • At bygge sensorer ind i eksisterende produkter, så virksomhederne kan levere nye services, f.eks. overvågning af produktet via Internettet.
  • At indbygge software i fysiske produkter, så produkterne får nye og fl ere funktioner for brugeren.
  • At automatisere virksomhedernes produktionsprocesser ved at optimere produktionsfl ow med it-teknologi.
  • At etablere it-systemer til styring af økonomi og ressourcer, kundehåndtering, logistik og ledelsesinformation.
  • At lave produktkonfigurationssystemer, dvs. it-systemer, som kan designe og tilpasse virksomhedernes produkter, så kunderne selv eller sammen med en sælger kan  designe produkterne.

Alle ideer følger direkte af de muligheder, Moores lov skaber. Når vi har forstået det, kan vi rykke på et helt andet niveau.

Kæden lyder lidt grafisk sagt: Moores lov -> computere -> informationsteknologi -> andre produkter -> eksponentiel forandring i produkternes evner og muligheder -> glade kunder, højere effektivitet, stærkere markedsposition.

Hvis de 50 virksomheder, ITEK forsøgte at sætte strøm til med Intelligent Jern, er vågnet op, er det godt. Hvis de har forstået at med informationsteknologi, så kan de fortsætte udviklingen langt ind fremtiden, er det fint. Og hvis bare en enkelt af virksomhederne har set i øjnene, at de nu er på vej ind på en eksponentialkurve, så er det fantastisk.

I mediebranchen er det meget få, der har set dette i øjnene og forstået dybden af de forandringer, Moores lov påfører medievirkeligheden og forretningsmodellerne.

Moores udvidede lov, eksponentialiteten, ændrer fundamentalt spillebanen under alle brancher.

Om ti år vil ingen branche, ny eller gammel, intet arbejdsområde og ingen del af hverdagen ligne tidligere tider.

På alle punkter vil forandringer drevet af Moores lov slå igennem.

Opgaven er at se potentialet og gå efter det.

Reklamer

4 kommentarer

  1. Hvor har medierne misset Moore?

  2. Tak for et rigtig godt spørgsmål! :-) Svarer i et blogindlæg ved lejlighed.

Trackbacks

  1. Tag dén, pessimister! « Racmeister
  2. Algoritme-opspeedning overgår Moores lov (Kurzweil vs Paul Allen) « Racmeister

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: