Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Sandsynlighedsregning for DNA-fuskere


Under retssagen imod den såkaldte Amagermand fik den nu dømte den tanke, at plante falske DNA-beviser på nye ofre uden for fængslet. Hvis sæd med samme DNA blev fundet på disse nye ofre, kunne det jo i sagens natur ikke være den forleden dømte, der stod bag forbrydelserne. Han fik derfor smuglet sæd ud sammen med instruktioner om at slå ofre ned og anbringe DNA på dem.

Forsøg på at plante falske beviser er en klassiker inden for kriminalitet. Naturligvis.

Men hvor sandsynligt er det, at sådanne falske beviser ville kunne virke? Ja det udviklede sig til en lidt teknisk diskussion, blandt andet i denne historie i Berlingske, hvor det mest handler om hvor hurtigt det udsmuglede DNA skal placeres for ikke at være nedbrudt.

En anden og nok så interessant diskussion er, hvor sandsynligt det er, at en anden person bærer DNA, som i politiets analyser vil vise sig at være identisk på de sammenlignede punkter.

I den kriminaltekniske brug af DNA-profilers barndom blev det i en bestemt sag anslået, at sandsynligheden var helt oppe på 1/24, som denne gamle historie fra Ingeniøren fortæller. Ved den gamle danske sag, som artiklen handler om, blev det i øvrigt slået fast, at DNA-beviser ikke kan stå alene.

Teknikken er siden forbedret dramatisk. Både hvad der analyseres på – og ikke mindst kvaliteten af laboratoriearbejdet og metodernes sikkerhed og præcision.

Wikipedia forklarer i den glimrende oversigt DNA profiling – Wikipedia, the free encyclopedia at sandsynligheden i dag antages at være 1/1.000.000 eller tilmed 1.000.000.000 – afhængigt af teknikken.

Hvis metodesikkerheden er 1/1.000.000 betyder det, at der i princippet kan være fem danskere med Amagermandens DNA.

Men som der smukt står i Wikipedia i afsnittet “Considerations when evaluating DNA evidence” – “In fact, a jury should consider how likely it is that an individual matching the genetic profile would also have been a suspect in the case for other reasons.”

Eller med andre ord: Sandsynlighedsregning for DNA-fuskere siger:

Lad være med at spilde tiden med at plante falske DNA-beviser, hvis politiet har det mindste andet at belaste dig med og du ikke har en tvilling, du ønsker dømt.

Det er nemlig helt i gennem usandsynligt at to personer med identisk DNA begår beslægtede forbrydelser.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: