Racmeister

Teknologi, fremtid, samfund

Stjålne biler og cykler – kan det stoppes med teknologi?


For nylig blev min bil stjålet. Det må være en særlig anerkendelse af dens værdi og kvalitet, at nogen hugger den, selvom den er ved at være temmelig gammel. Senere dukkede bilen op igen, nogenlunde uskadt, og havde faktisk stået ulåst på en stærkt befærdet gade i Hellerup i to uger.

Selvom bilen blev genfundet, ærgrer jeg mig over hele situationen, ikke mindst fordi det er fjerde gang, bilen bliver angrebet.

For lidt længere siden blev min datters cykel stjålet. Lige uden for døren og mens vi helt kortvarigt ikke var i nærheden. Den dukkede aldrig op og også det gav anledning til mange ærgrelser.

Spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til at lade teknologi dæmme op for det her rod.

GPS-trackere forekommer at være en nærliggende bidrag til en løsning. Der findes trackere til både biler og også trackere, som kan installeres i styrpinden på en cykel.

Nogle trackere uploader konstant deres position til servere, så ejeren kan følge med i, hvor isenkrammet er henne. Bagsiden af den medalje er, at tjenesterne koster penge – og desuden efterlader elektroniske spor, af, hvor man har været, som man måske ikke altid vil være lige lykkelig for at få registreret.

Andre trackere opererer som mobiltelefoner med taletidskort. Man sender en sms til trackeren og får en anden tilbage med koordinater og kort-link.

Sidstnævnte type ville både med bilen og med cyklen have hjulpet med at finde køretøjerne igen i en fart. Førstnævnte type kunne have givet mere information – fx hvor bilen/cyklen har været.

Men hvis man nu skulle lægge et lag af tænkning oven på dette og virkelig gøre livet surt for tyve – og dermed undergrave forretningen for dem. Skulle man så f.eks. have et kamera i bilens bakspejl, som i lighed med Wheresmydroid tilbyder at tage et billede af føreren og lægge det i ejerens dropbox? Man kunne gå endnu videre og uploade billedet med det samme til en crowdsourcet tjeneste. Lidt billedalgoritmer til sammenligning af uploadede fotos og vupti – et helt nyt niveau af efterlysningsplakater stillet til rådighed for politiet.

 

2 kommentarer

  1. Erik Lyngsø-Petersen

    Og så skal vi vist igen lige huske at forholde os til de mulige mentale og sociale konsekvenser for befolkningen og samfundet, når vi tager endnu et skridt i retning af Fagre ny verdens totale overvågning … Data scares

  2. Peter Mulvany

    Københavns Kommune fik skuffende resultater af en chipmærkning af cykler. Meningen var, at byens parkeingsvagter skulle scanne cykler, der så stjålne ud.Efter at have mærket tusinder blev kun et par cykler genfundet. Summa summarum var en masse bøvl og en stykpris, der langt oversteg nyprisen for en tohjulet.

Skriv en kommentar